Friday 23 January 2015

Muffin Pisang Walnut Kismis daripada QL Resepi

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Sumber QL Resepi


Sumber QL Resepi

Hari ini saya kongsikan resepi Muffin Pisang Walnut Kismis daripada QL Resepi

Berpandukan daripada bahan-bahan yang digunakan ianya mudah diperolehi dan mempunyai khasiat yang diperlukan oleh kanak-kanak. Muffin ini mempunyai pottasium, Vitamin C, B6 serta antioksidan. Selain itu kehadiran kismis mampu membantu mengurangkan tanggapan insulin untuk mereka yang menghidapi kencing manis.

Penyediaanya juga agak mudah. Selamat mencuba.

******************************************************************************************************************

Dapatkan Pakej breastpump Autumz untuk bulan januari 2015 dengan harga RM419.

******************************************************************************************************************


Bahan-bahan
  • 300 g pisang yang masak, sebaik-baiknya pisang emas
  • 100 g mentega, dicairkan dan dibiar sejuk
  • 150 g gula kastor
  • 2 biji telur QL Omega, dipukul
  • 230 g tepung biasa
  • 100 g kacang walnut, dipotong kasar
  • 50 g kismis
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • ½ sudu teh baking soda
  • ¼ sudu teh garam
  • ½ sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
  1. Panaskan ketuhar kepada 180 C. Alaskan tin muffin dengan cawan muffin kertas atau susunkan cawan muffin kertas atas tin pembakar.
  2. Kupaskan kulit pisang dan lecekkan serata dengan menggunakan potato masher.

    Muffin Resepi
  3. Ayakkan tepung dengan serbuk penaik, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
  4. Gabungkan campuran tepung tersebut dengan kacang dan gaul serata di dalam mangkuk yang besar.
  5. Dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang yang telah dilecek, telur, mentega cair dan esen vanilla. Pukul dengan pemukul dawai atau sudu kayu hingga sebati.
  6. Hasilkan lengkukan di tengah campuran tepung dan tuangkan campuran pisang.

    Resepi Muffin Simple
  7. Lipatkan masuk dan gaulkan campuran dengan sudu kayu. Taburkan kismis dan gaul seketika hingga sebati. Elakkan dari menggaul campuran tersebut berlebihan untuk mengelakkan muffin menjadi terlalu kenyal.

    Resepi Aneka Muffin
  8. Sudukan canpuran ke dalam cawan muffin hingga ⅔ penuh.

    Resepi Buat Muffin
  9. Bakar selama 25 – 30 minit atau sehingga masak di mana licin bersih bila dicucuk dengan lidi.
  10. Keluarkan muffin dari ketuhar dan biarkan sejuk atas rak dawai.

Petua QL Kitchen

  • Untuk aroma dan kerangupan tambahan, anda boleh memanggang kacang walnut di dalam ketuhar selama 8 – 10 minit (180 C) kemudian biarka sejuk sebelum dipotong.
  • Gula perang boleh digunakan untuk menggantikan gula kastor.
  • Kacang mungkin berbahaya bila dimakan oleh kanak-kanak yang masih kecil, jadi anda boleh mengecualikannya dari resepi jika suka.
  • Muffin ini boleh disimpan di dalam bekas kedap udara selama 3 hari.

******************************************************************************************************************
Kami menyediakan kelengkapan awal bayi Tilam Kekabu Bayi, bantal newborn keluaran Little DJE
Dapatkannya di FB Barangan Bayi Dan Kanak-kanak 

******************************************************************************************************************


No comments: