Sunday 20 October 2013

Resepi Chicken Stock untuk bayi

Adaptasi daripada buku Nutritionists' Choice Cookbook. Berkobar-kobar untuk try homemade chicken stock dengan ikan bilis.




Kebiasaanya pagi ahad ke pasar tani Shah Alam seksyen 13. Strugle membeli belah makan Shaima'. Sweet patato, brocoli, carrot, labu, kentang, ikan bilis serta ayam. Cadangnya hari ini nak buat chicken stock untuk Shaima'. 
  1. Bersihkan tulang ayam, buangkan lemak, kulit dan darah beku.
  2. Buangkan kepala dan isi perut ikan bilis.
  3. Didihkan air dan masukkan tulang ayam serta ikan bilis. Sebaik sahaja mendidih, reneh sehingga 45 minit atau pati tinggal separuh.
  4. Tapis dan dibiarkan sejuk. Kemudian sejukan di dalam peti ais semalaman. Setelah disejukan buang lapisan lemak dibahagian atas.
  5. Stok boleh disimpan didalam peti sejuk selama seminggu atau disejuk bekukan sehingga  sebulan. 





Shaima' keletihan agaknya, masuk kereta menyusu dan terus tidur sampai lah di rumah. Sempatlah memasak chicken stok dan juga air kurma merah dan longan kering untuk milk booster 😜




Sesiapa yang inginkan buku ini bolelah email saya 😁..
huzaimahbasar@gmail.com


2 comments:

Fizah said...

brp harga buku ni dear?

Huzaimah Basar said...

Fizah, buku ni harganya RM20, postage RM7.. seronok juga melayan resepi dalam buku ini.cume x sempat nak share