JUNIOR AULAD

junioraulad-728x90

Tuesday, 11 July 2017

Bagaimana 5 'KESAKITAN' ini menyebabkan ibu mengandung selalu risau dan inilah cara mengatasinya.




Khas untuk uolss yang preggy tu, kak Ema nak share sikit hari ini beberapa masalah yang selalu di hadapi, tak kira lah baru first time preggy ke atau dah banyak kali.
.
Jadi kalau Mommy ada masalah-masalah ni jangan risau, setiap masalah ni ada penyelesaiannya.
.
Paling penting mesti Mommy dah tak sabar nak menanti your new baby kan.
.
Ya, ini mungkin yang Mommy selalu hadapi semasa hamil.
.
1. Muntah-muntah.
Boleh dikatakan hampir 85% wanita mengandung memang mengalami masalah muntah-muntah ni, but 
dont worry lah!, benda ni memang dah biasa berlaku, cara nak atasinya adalah dengan cara kenal 
simtom badan uolss semasa nak hamil, uolss kena elakkan makanan dan minuman yang boleh buat 
uolss rasa nak muntah.
Elakkan cepat-cepat.
.
2. Mual yang serius.
Hyperemersis gravidarum adalah masalah mual yang keterlaluan dan berlebihan, masalah ini menyebabkan ibu mengandung rasa nak muntah sepanjang hari. Kesan daripada ini menyebabkan uolss sampai boleh turun berat badan dan berasa sangat lemah.
Caranya uolss kena cepat dapatkan nasihat doktor, berehat dengan lebih banyak, makan dengan kuantiti yang kecil dan banyakkan minum air bersih. Sekiranya ada, uolss boleh amalkan pengambilan suplemen yang membuat vitamin B12.
.
3. Susah buang air besar.
Uolss mungkin susah sikit nak buang air besar disebabkan meningkatnya hormon progesteron yang berperanan untuk memperlahankan pergerakan otot halus, kesan daripada ini, sistem pencernaan uolss akan menjadi lebih perlahan.
Banyakkan mengamalkan makan yang berasaskan fiber seperti buah-buahan dan sayuran yang sememangnya kaya dengan serat. Boleh ya new mom!
.
4. Kaki bengkak
Bila beban perut dan terlalu berat, mulalah rasa kaki macam membengkak, biasanya masalah macam ni makin terasa bila kandungan uolss tu dah cecah 7 bulan, bila kena masalah macam ni, selalu la rasa tak selesa, serba tak kena kan..
Bila uolss ada masalah macam ni, jangan gatal kaki pakai heelss pulak ya, pakai sahaja flat shoes tu dan jangan berdiri terlalu lama dalam satu masa. Selalu bergerak dalam 30 minit sekali supaya perjalanan darah tu lancar.
Kalau rasa lenguh dan sakit pinggang tu, rool on je dengan Mommy Relief Ronella ni, boleh bantu legakan masalah cramp, sakit belakang dan sakit pinggang, khas untuk uolss yang preggy tau!.
.
5. Stretch Mark.
Haa, ini yang paling buat uolss risau kan, terutama yang memang aware untuk sentiasa maintain dengan kulit yang cantik. bila pregnant ni, mula lah pulak naik stretch mark di perut, naik urat-urat putih pada permukaan kulit.
Kadang-kadang strecth mark naik disebabkan oleh kesan kenaikan berat badan uolss semasa mengandung.
Jadi uolss jangan menggaru sangat kulit di sekitar perut, pinggul dan peha kalau ada strech mark.
Dalam masa terdekat, Ronella akan keluarkan produk khas untuk bantu hilangkan strecth mark ni ya, so nanti kan!
.
------------------
Memperkenalkan Mommy Relief daripada Ronella yang khas untuk wanita mengandung, fungsi Mommy Relief ni untuk bantu uolss yang ada masalah sakit-sakit belakang, kaki cramp dan akit di bahagian abdomen.
.
Hanya gosokkan sahaja dibahagian sakit, Mommy Relief boleh bantu legakan dengan selamat tanpa perlu risau kesan bahan kimia , kerana bahan-bahan dalam Mommy Relief ini adalah penggunaaan adunan essential oil yang telah disahkan oleh aromaterapis yang bertauliah.
.
Uolss boleh cuba ya 

Saturday, 8 July 2017

5 PENYEBAB RUMAH BERSEPAH

TEKS: HUZAIMAH BASAR
GAMBAR: KOLEKSI PERIBADI

Nak kemas rumah, tapi tak tahu nak mulakan yang mana. Ini ada 5 Penyebab Rumah bersepah.
👉🏻Pakaian yang tidak muat dipakai. Jualkan sebagai preloved, sedekahkan atau buang.
👉🏻Jual atau sedekahkan barangan yang tidak disukai termasuk hadiah yang diperolehi. Kebanyakkanya hadiah perkahwinan.
👉🏻Kitar semula surat khabar lama dan kertas lama ke pusat Kitar Semula. ataupun sedekah sahaja kepada orang yang mengangkut sampah. Mereka akan mengumpulkan barangan yang boleh dikitar Semula.
👉🏻Memiliki barangan yang sama. Pilih satu sahaja, yang lagi satu berikan kepada orang lain.
👉🏻Barangan yang rosak terutamanya mainan anak-anak dan juga barangan yang perlu dibiaki dengan kos yang mahal.

Silahlah nyahkan untuk memiliki rumah yang lebih kemas dan bertambah harmoni di hari raya. Nak rumah wangi, gunalah Lemon Essentiall Oil.
Bau dia, freshhh, menyegarkan.
Selamat Mengemas Rumah.
Selamat Mendeco Rumah.
Selamat Mewangikan Rumah.

Mini difusser & Essential Oil dari kiri Lemongras, Lavender & Lemon.

Thursday, 6 July 2017

SUPAYA ANAK TIDUR LENA

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Ronella


Memang menjadi satu masalah kalau anak jenis susah tidur. Umi ni banyak kerja nak buat.
Dah masuk bilik, gelapkan lampu, susu sebotol, golek sana golek sini. Mak ni gigih nyanyi macam- macam lagu. Terkebil-kebil juga mata tu. kalau macam ini Umi yang tidur dulu dari anak.
Tapi ada seorang kakak bagi petua. Hanya 3-5 titis Ronella Essential Oil Lavender letak dalam diffuser supaya bilik tu wangi.
Ataupun letak dekat tapak tangan. Kemudian gosokan dekat bantal. Lama-lama terkatup lah mata anak-anak tue disebabkan bau Lavender.
Senang, Umi dah boleh iron baju & tudung kerja untuk esok. Pagi esok tak adalah kalut sangat.


APA NAK BUAT JIKA ANAK BUAT HAL KETIKA BERADA DI RUMAH ORANG LAIN.

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi

Jadi geng mak-mak ni memang kena selalu tukar watak. Kekadang kala perlu bermulut manis dengan senyuman menawan untuk menawan hati anak-anak.
Kadang kala kena jadi mak kau hijau. Muka kena serius bila nak tegur anak kalau dia ada buat silap. Kena explain mana yang betul mana yang tak betul.
Raya-raya ni Kalau dekat rumah orang tak kan nak jadi Tarzan pulak kan.
Selalunya perkataan apa yang akan Mommyakan gunakan supaya mereka berhenti melakukan sesuatu perkara yang disukai/ yang boleh mencederakan?
Ada yang panggil dengan nama penuh beserta bin/binti.
Ada yang panggil senyum-senyum dan cubit manja.
Ada yang panggil nama dan terus tegur masa itu juga.

Apa jua caranya, semoga anak-anak kita kaya dengan adab dan akhlak terpuji. 

Mommy ada cara yang lain ke? Boleh lah komen ye :)


******************************************************************************************************************

Mommy Relief
===========
Mommy Relief dibuat khas dan selamat untuk ibu ibu terutamanya, membantu mengurangkan rasa sakit belakang, terutamanya di bahagian pinggang. Juga membantu atasi masalah cramp kaki dan urat tegang.
Mommy Relief adalah 100% natural dan selamat digunakan, terutamanya untuk ibu mengandung dan menyusu.
Because we know mothers are very important person! 😘
Untuk info lanjut klik link ini.
www.wasap.my/60193361441/MommyRelief

Wednesday, 5 July 2017

3 CARA UNTUK LEGAKAN SAKIT-SAKIT DI BAHAGIAN ABDOMEN, CRAMP DAN KEJANG BAGI IBU MENGANDUNG.




Ok hari ini Kak Ema nak share sikit beberapa kaedah bagaimana nak legakan sakit untuk wanita mengandung.

Mommy yang hamil biasa kena tak, kalau time pregnant ni selalu rasa sakit-sakit belakang, sakit pinggang?

Yess, ini memang biasa terjadi, tambah lagi bila kandungan uolss tu dah makin membesar. Kadang-kadang sampai tak boleh tidur , bila tak boleh tidur, esok nak pergi kerja macam mana, woih bertambah azab lerr nak menanggung penat kan.
.
Jadi Kak Ema nak share sikit bagaimana tips untuk legakan masalah ini, uolss boleh guna 3 cara ni.
.
1) Banyakkan duduk dan berehat.
.
Uolss boleh cuba hentikan kesakitan itu dengan cara banyakkan berehat dan duduk. Kalau masih rasa sakit, cuba juga untuk banyakkan berbaring ya. Selain itu, untuk aktiviti yang boleh melegakan dengan cara duduk bongkok ke hadapan dengan menghadap belakang sofa.
.
2) Mengawal pergerakan.
.
Uolss boleh cuba mengawal pergerakan ya dengan bergerak perlahan-lahan dan sentiasa berhati-hati semasa memilih posisi untuk duduk. Boleh cuba tolak punggung ke belakang sebelum nak berdiri.
.
3) Guna tali pinggang sokongan.
.
Kalau kandungan uolss dah terlalu berat,boleh menggunakan tali pinggang sokongan atau pembalut tubular berelastik yang khas digunakan untuk wanita pregnant macam uolss. Kegunaan tali pinggang ini boleh menampung berat bayi kandungan tu dan boleh mengurangkan tekanan pada otot-otot perut.
.
----------------
.
Memperkenalkan Mommy Relief daripada Ronella yang khas untuk wanita mengandung, fungsi Mommy Relief ni untuk bantu uolss yang ada masalah sakit-sakit belakang, kaki cramp dan akit di bahagian abdomen.
.
Hanya gosokkan sahaja dibahagian sakit, Mommy Relief boleh bantu legakan dengan selamat tanpa perlu risau kesan bahan kimia , kerana bahan-bahan dalam Mommy Relief ini adalah penggunaaan adunan essential oil yang telah disahkan oleh aromaterapis yang bertauliah. .
Uolss boleh cuba ya 

Tuesday, 4 July 2017

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi


Menu sihat siap sepantas 5 minit
Bahan:
1) Oat campuran kekakacang & kismis kering (Jenama Doorset)
2) Susu kotak Rendah Lemak. Nak sedap susu sejuk 😊.
Caranya:
Campurkan oat & susu. Sedia di nikmati.



Sesuai di ambil oleh ibu menyusu dan hamil. Untuk ibu menyusu, boleh menambah production pengeluaran susu. Di dalamnya mengandungi Oat (Kalori sihat), Badam, kismis, Biji matahari & pelbagai jenis kacang. 

Di sarankan untuk di amalkan sebelum sesi mengepam. Cubalah. 


******************************************************************************************************************

Mommy Relief
===========
Mommy Relief dibuat khas dan selamat untuk ibu ibu terutamanya, membantu mengurangkan rasa sakit belakang, terutamanya di bahagian pinggang. Juga membantu atasi masalah cramp kaki dan urat tegang.
Mommy Relief adalah 100% natural dan selamat digunakan, terutamanya untuk ibu mengandung dan menyusu.
Because we know mothers are very important person! 😘
Untuk info lanjut klik link ini.
www.wasap.my/60193361441/MommyRelief

SELAMAT HARI RAYA 2017

TEKS: HUZAIMAH BASAR
GAMBAR:

Tahun nie baju raya recycle sahaja. Potong mood umi shooping raya bila anak dara tak nak pakai baju raya. Puas tunjuk katalog itu ini. Sudahnya nak pakai T-shirt dengan seluar je 💆🏼.
Mujur ada mok sedara gune ayat magic. Sempatlah bertahan dengan baju raya sehingga selesai sesi bermaaf-maafan. Lepas tue mintak tukar baju. Hangin je umi nya.
Tahun nie gambar raya ada 2 keping je. Ntah apalah yang di sibukkan sangat tue. Nak tunjuk pun segan. Hihi
Selamat Hari Raya. Mohon ampun maaf jika ada kesilapan yang sengaja & tak di sengajakan. Salam kosong-kosong