JUNIOR AULAD

junioraulad-728x90

Thursday, 14 September 2017

3 PERKARA YANG BOLEH KITA PELAJARI DARIPADA ANAK-ANAK

Teks: Huzaimah Basar
Gambar:


Sejak menjadi seorang ibu, banyak perkara yang saya belajar daripada anak-anak. Ada 3 perkara yang membuatkan saya terfikir sedalam-dalamnya. 

1. Sentiasa ingin tahu

Suka bertanya. Banyak perkara yang mereka ingin tahu. Apa saja yang mereka nampak di sekeliling mereka akan bertanya. Banyak bertanya, banyaklah knowledge yang mereka dapat.
Soalan pun comel sangat. "Dalam perut Umi ada 4 orang baby kot" 
"Nanti scan, kite tengok dulu" Umi rasa macam what? Ingat umi nie macam Ibu kucing ke 😂
Soalan yang terpancul di mulut mereka disebabkan oleh mereka melihat keadaan sekeliling. Melihat ibu kucing yang sedang bunting. Melihat anak-anak kucing yang banyak. Bila melihat Umi mereka hamil, perut membesar, tiba-tiba mereka teringat kepada ibu kucing yang mereka jumpai. 
Soalan kreatift. Sebagai ibubapa dan orang dewasa perlu memberikan jawapan yang logik akal kanak-kanak. Tahap kefahaman mereka terhad. Jawapan juga perlu mengikut uisa mereka. Jawapan yang senang mereka fikir dengan logik akal mereka. 
Tapi soalan yang paling payah nak jawab kenapa, kenapa, kenapa. Puas hati dengan jawapan, logik dengan akal mereka, baru berhenti bertanya.

2. Tidak Serik. Tidak Mudah Putus Asa.

Walaupun sudah jatuh tangga tergolek-golek, sakit meraung, benjol sana sini. Mulut berdarah. Mereka masih tidak serik untuk memanjat tangga. Walaupun projek yang di buat tak cantik, tetap jua nak siapkan sampai habis. Tulis nama sendiri terabur, tetap jua menulis.

Mereka tidak mengenal putus asa. Tak serik. Terus juga buat sampai habis. Jadi tak jadi. Cantik tak cantik belakang kira.

3. Sentiasa Gembira.

Happy memanjang. Main, main, main. Lepas tue gelak. Kite yang tengok tak rasa nak ketawa pun akan ketawa juga. Mooddy tue adalah juga. Tapi cepat recover kalau kite pandai pujuk rayu. Pandai handle. Belanja ice cream.
Sikap diaorang nie, sepatutnya yang dewasa perlu lebih padu lagi. Memanglah Kadang-kadang akan tersasar juga. Tapi kenalah cepat bangkit. Barulah hidup tak stress. Kalau stress pun keep clam & diffuse Lavender EO.






Monday, 11 September 2017

CARA MEMBUANG KAHAK BAYI

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: RONELLA


Usia 0-2 tahun, senang demam senang selsema. Doktor biasa nya tak akan bagi ubat selsema atau batuk. Ubat demam sahaja yang doktor bagi.
Tiada ubat, namun Perlu di rawat. Kalau tak buat apa-apa boleh dapat penyakit bronchitis, pneumonia & athma.
Eh, eh tak perlu risau. Malam ni Saya nak share cara membuang kahak bayi tanpa ubat. Cara-caranya ada di bawah ni ye.

CARA MEMBUANG KAHAK BAYI
========================

1. MINYAK BAWANG PUTIH
- Bakar bawang putih dengan kulitnya sekali. 
- Tumbuk sedikit atau lenyek dan campurkan dengan olive oil atau minyak masak.
- Sapu di tapak kaki bayi dan dada.


2. GARLIC SOCK 
- Sapu minyak bawang putih di tapak kaki.
- Pakaikan stokin berlubang. 
- Kaedah ini sesuai di waktu malam.


3. SEDUT SENDIRI
- Guna penyedut khas untuk mengeluarkan kahak. 
- Kena sedut sekuat hati. Barulah kahak senang keluar.
- Boleh dapatkan di Farmasi atau kedai barangan bayi tau.


4. WAP AIR
- Pasang heater. Tutup pintu bilik air sekejap supaya wap panas berkumpul. 
- Kemudian mandi kan baby dalam wap panas tadi. Hingus pun perlahan-lahan keluar. Baby pun senang bernafas.


5. BABY BALM
- Sapu Breath Baby Balm di batang hidung, dada dan belakang badan baby.
- Sapu di tapak kaki dan pakai stokin. 
- Hingus cepat kering.

Nota Kasih sayang:

Jadikan rutin menyapu breath baby balm sebelum tidur untuk mengelakan Si comel mengalami batuk berkahak atau pun selsema. Menjegah lebih baik. Jika masih melarat, perlukan rawatan doktor pakar.

Baby Balm sesuai untuk ibu yang peduli kesihatan si comel. Kandungannya 100% semulajadi. Minyak Pati tumbuhan. Bebas bahan Kimia & alcohol. 

IBu peduli kesihatan si Comel? Klik Link ini


===============================================================================


Baby balm series.

Breath Baby Balm, melegakan pernafasan & melenakan tidur si Comel

Apa kata customer

Tuesday, 22 August 2017

CARA HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi

Kulit bayi selepas lahir sememangnya lembut, mulus, gebu dan sensitif. Kulit bayi senang kering dan kemerahan. Sudah tentu bayi tidak selesa dan terganggu dengan keadaan sebegitu. Kebiasaaanya jika bayi di biarkan terlalu lama dengan lampin atau pampers yang basah akan menyebabkan Ruam Lampin.

Apa yang menyebabkan ruam lampin?

  • Lampin atau pampers yang dipakai terlalu lama. Air kencing bayi yang mengandungi ammonia akan mengganggu kulit bayi dan menyebabkan kemerahanan atau keradangan kulit.
  • Najis bayi, terutamanya yang sudah mula memakan solid food. Ataupun daripada ubat-ubatan tertentu.
  • Penggunaan bahan kimia yang terdapat serbuk pencuci atau pun sabun mandi bayi.

Cara-cara mengatasi ruam lampin.
  • Kerap menukar pampers supaya bayi sentiasa dalam keadaan kering dan bersih.
  • Dedahkan kawasan ruam lampin kepada udara dengan menanggalkan pampers sekerap yang mungkin.
  • Cuci dengan air bersih. Gunakan kapas size kecil dan basahkan dengan air bersih. Bersihkan kencing bayi dengan kapas basah. Atau gunakan spray air, kemudian bersihkan dan lap sehingga kering.
  • Elakkan daripada menggunakan sabun di kawasan yang terkena ruam lampin. Sabun mengandungi bahan kimia dan akan menyebabkan kulit bayi kepedihan.
  • Sapu krim yang disarankan oleh doktor atau gunakan Produk 100% natural seperti Rashes baby balm daripada Ronella yang mengandungi Minyak Pati tulen, bebas bahan kimia dan alcohol.
Semoga memberi manfaat.

Thursday, 3 August 2017

LANGKAH BERJAGA-JAGA KETIKA JEREBU

TEKS: Huzaimah Basar


Dah nak dekat musim jerebu ni. Terpaksalah perintah berkurung dikeluarkan. Mereputlah diaorang dalam rumah. Confirm huru hara jadinya dengan budak-budak ni. Korang bertabahlah ye.
.
Udara pun dah tak fresh. Tercemar dengan asap, debu. Selsema, demam, athma, eczema, sakit mata, batuk. Sakit favourite musim jerebu.
.
Masa jerebu nanti cubalah tips ni:
👉🏻 Minum air kosong banyak-banyak.
👉🏻 Pakai mask 😷
👉🏻 Tutup semua tingkap & pintu.
👉🏻 Pasang diffuser Lemon Essential Oil untuk udara yang segar.


Monday, 31 July 2017

Teknik Menjual Di Facebook

TEKS: HUZAIMAH BASAR
GAMBAR:


Kite memakai kasut yang sama. Ya kasut sama.
Memula dulu memang blur, blank dengan perniagaan online ni. Malu & takut pun ada juga. Nak mula dari mana pun tak tahu. Takut juga nak amik risiko. Gigih juga lah kayuh basikal. Biar lambat asalkan selamat. Macam korang jugaklah.
.
Lepas join training Krash Kozz ni, memang tepuk dahi lah. Penat gile kayuh basikal. Apesalah awal-awal dulu tak naik kereta turbo auto. Walaupun ketaq tangan nak transfer yuran tu tapi service terbaik. Tidak mengecewakan.
.
Krash Kozz platform terbaik untuk korang join. Tak akan menyesal. Ada pom pom girl (sistem support) yang positive. Kerja lebih tersusun. Tak serabut kepala. Banyak teknik magic. Reply PM pun sepantas kilat. Gosok gigi pun boleh reply. Sale pun masyuk.
.
Newbies macam kite ni kalau sehari dapat closed sale sebotol pun dah boleh tampung jajan anak-anak taw.
.
Kalau buat sungguh-sungguh, sebulan dah boleh beli IP TV 42 inchi tue kan kan.
.
So korang nak naik basikal ke kereta?

Wednesday, 26 July 2017

Bronchitis

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi


Korang yang ada anak kecik tu, pernah guna Strerimar tak kalau ada anak yang selsema.
Korang tahu tak guna macam mana? Kiteorang laki bini baru tahu cara gunanya masa anak kedua selalu masuk hospital sebab bronchitis.
Mula pelik kenapa doctor bekalkan strerimar sampai dua botol. Padahal botol pertama pun tak habis lagi.
Rupanya doctor sembur sampailah, hingus keluar ke hidung sebelah. Hampir habis sebotol di semburnya. Kiteorang sembur sikit-sikit ja.
Sebelum tu, kena bedung dulu. Nurse bedung dengan kain selimut. Kalau tak, die akan meronta-ronta.
Uminya tak adalah tengok kejadian tu. Hati tisulah katakan. Yang pasti selepas itu, senang bernafas. Ligat bermain. Kembali aktif.
Selepas umur setahun dah jarang selsema batuk yang berpanjangan. Leganya.
Kalau hidung sendiri, bercinta nak sembur sterimar. Dengan anak kemain ye.


Tuesday, 25 July 2017

NAK TAMBAH INCOME TAK?

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Imprenuer



Orang kata senang nak jual kat Facebook wall. Dah buat, tak jadi apa pun!

Beriye-iye update Facebook sampai bersimpul otak. Malangnya, cengkerik je menyahut. Salam krik-krik.. Jenuh dah lompat-lompat bisnes, resultnya sama jugak. 

Nak pergi kelas, adoiii..jauhlah kat KL tu. Ada anak kecik pulak. Takde orang nak mengasuh. Anak pulak jenis nak berkepit 24-jam dengan mak nya. Tapi dalam hati, teringin sangat nak buat Bisnes Online. Nak bantu suami tampung belanja dapur. Yelah kan, sorang je kerja mana nak cukup. 

Tapi..

Buat sorang-sorang macam susah je. Takde orang nak support. Banyak pulak tu nak kena belajar. Ilmu kat internet memanglah bersepah, tapi tak tau nak guna mana satu dulu. Tunggang terbalik jadinya. Tak tersusun. Nak dapat sale pun susah..huhu..


klik link di bawah:

https://ronellamalaysia.onpay.my/order/form/direct-new-distributor/Ej-Mira