JUNIOR AULAD

junioraulad-728x90

Wednesday, 22 November 2017

RONELLA BABY BALM SERIES

Teks: Huzaimah Basar







RONELLA BABY BALM SERIES diformulasikan dengan:

100% NATURAL. MINYAK PATI TUMBUHAN ( Essential Oil)
BEBAS ALCOHOL.
BEBAS BAHAN KIMIA
SELAMAT UNTUK BAYI

Terdapat 6 jenis balm:

Day Out :
Elak gigitan nyamuk, bug lain
Antibakteria, stabilkan mood tantrum, melembapkan kulit
Breathe :
Bantu pernafasan baby, kurangkan batuk & selsema, meningkatkan imunisasi, mencantikkan kulit, kurangkan asthma
Ada EO Rosalina yang gantikan EO Eucalyptus
Good Night :
Elak gangguan nyamuk, beri ketenangan pada baby
Rashes :
Mengurangkan rashes, mencantikan kulit, kurangkan ekzema
Burphy :
Buang angin, memudahkan sendawa, membantu pencernaan, melegakan kesakitan perut,
Ada essential oil Spearmint gantikan Peppermint yg lebih babies and kids friendly
New Born :
Sesuai untuk baby baru lahir, sesuai baby 3 bulan ke bawah, untuk baby pramatang
Ada 5 carrier oil, takde Essential Oil
Sapu di kaki saja

Ronella Melindungi Kesihatan anda.
Whatsap untuk pertanyaan lanjut
http://huzaimahbasarronellababybalm.wasap.my/

Tuesday, 21 November 2017

RONELLA ESSENTIAL OIL BABY SERIES

Teks: Huzaimah Basar.
Gambar: Ronella Sumber




FUNGSI & MANFAAT SECARA RINGKAS

1. GOODNIGHT
- Bantu bayi tidur lebih lena 
- Sebagai 'insect repellent'
- Bau yang wangi dapat menenangkan emosi
- Memelihara kelembapan kulit

2. RASHES
- Meredakan ruam dan ekzema
- Anti-kulat dan anti-bakteria
- Melembapkan dan memelihara kulit
- Menggalakkan pertumbuhan sel baru
- Menenangkan emosi
- Meningkatkan imunisasi

3.BREATH
- Melegakan masalah pernafasan
- Meredakan batuk dan selesema
- Menenangkan bayi
- Melembapkan kulit bayi

4. BURPY
- Melegakan masalah penghadaman
- Mengatasi masalah angin atau kembung perut
- Bau yang memberi keselesaan 
- Melembapkan dan memelihara kulit
- Anti-bacteria semulajadi

5.NEWBORN
-Melembapkan dan melindungi kulit
- Kaya dengan vitamin
- Menggalakkan pertumbuhan sel baru
- Anti radang semulajadi

6. GENIUS
- meransang daya fokus, daya ingatan.

7. IMMUNIZA
boost immune utk babies & kids. Yang selalu demam, jatuh sakit, elok guna yang ni.

8. HAPPY
boost mood ceria, anti-tantrum, anti-murung. Anak yang kuat menangis sesuai guna ni.

9. COLLIO
meredakan suhu demam.


CARA TEMPAHAN:

http://huzaimahbasarronellababybalm.wasap.my/

Thursday, 21 September 2017

TIPS MEREDEKAN DEMAM SI COMEL

Teks: Huzaimah Basar


Selalu juga baca di FB, blog, Whatsap dan media sosial. Ramai juga cakap macam tu. Baca sekadar baca. Yelah masa itu tak memerlukannya lagi. Bila dah kena batang hidung sendiri baru lah terkial-kial Google, tanya orang sana sini.
.
Memang ini perkara biasa berlaku pada kanak-kanak. Tapi kalau tak di pantau, menyesal tak sudah pula.
.
Paling sedih, hiba ibu yang bekerjaya. Terpaksa mengambil cuti emergency. Kalau demamnya cepat kebah, cepat baik. Tak perlulah nak ambil cuti yang lama. Kalau berganti pula dengan adik beradik yang lain tak ke haru biru? Perlu cuti lagi. Inilah delema ibu bekerjaya.
.
Bila anak tidak aktif. Suhu badan tinggi. Sah demam suhu pun 38C. Suhu badan normal 36C. Perlu bawa ke klinik untuk pemeriksaan lanjut.
.
Selain itu boleh juga cuba Petua-petua untuk meredakan demam.
.
1. MANDIAN LEMON
Dipercayai mampu meredakan selsema, batuk dan menurunkan suhu panas. Caranya dengan menghiris lemon atau perahan air lemon dan diletakkan dalam air mandian. Atau menggunakan LEMON ESSENTIAL OIL dititiskan ke dalam air mandian.
2. TUAM KEPALA DAN BADAN DENGAN TUALA BASAH.
Basahkan tuala & letakkan di kepala anak. Atau lapkan dibahagian ketiak, pelipat anggota badan.
3. MAKAN BUBUR ATAU MAKANAN LEMBUT
Tekak biasanya perit, sakit sebab suhu panas. Mereka Perlukan makanan yang lembut. Perut kosong akan menyebabkan tiada tenaga untuk melawan penyakit.
4. MINUM SUSU & AIR SECUKUPNYA
Petua yang sering di berikan. Doktor pun akan memberikan nasihat yang sama. Suhu badan yang tinggi menyebabkan badan dehydrated. Kurang air dalam badan.
5. PAKAI PAKAIAN YANG SELESA.
Pakai baju yang nipis, berlubang-lubang atau hanya pakai pampers sahaja. Tujuannya Supaya perudaraan berfungsi dengan baik.



RONELLA BABY BALM. MOMMY MUST HAVE.


RONELLA EO BABY SERIES : FUNGSINYA MEREDAKAN SUHU DEMAM.
(BERMINAT UNTUK MENDAPATKAN PRODUK RONELLA KLIK LINK WHATSAP INI HUZAIMAH BASAR



Thursday, 14 September 2017

3 PERKARA YANG BOLEH KITA PELAJARI DARIPADA ANAK-ANAK

Teks: Huzaimah Basar
Gambar:


Sejak menjadi seorang ibu, banyak perkara yang saya belajar daripada anak-anak. Ada 3 perkara yang membuatkan saya terfikir sedalam-dalamnya. 

1. Sentiasa ingin tahu

Suka bertanya. Banyak perkara yang mereka ingin tahu. Apa saja yang mereka nampak di sekeliling mereka akan bertanya. Banyak bertanya, banyaklah knowledge yang mereka dapat.
Soalan pun comel sangat. "Dalam perut Umi ada 4 orang baby kot" 
"Nanti scan, kite tengok dulu" Umi rasa macam what? Ingat umi nie macam Ibu kucing ke 😂
Soalan yang terpancul di mulut mereka disebabkan oleh mereka melihat keadaan sekeliling. Melihat ibu kucing yang sedang bunting. Melihat anak-anak kucing yang banyak. Bila melihat Umi mereka hamil, perut membesar, tiba-tiba mereka teringat kepada ibu kucing yang mereka jumpai. 
Soalan kreatift. Sebagai ibubapa dan orang dewasa perlu memberikan jawapan yang logik akal kanak-kanak. Tahap kefahaman mereka terhad. Jawapan juga perlu mengikut uisa mereka. Jawapan yang senang mereka fikir dengan logik akal mereka. 
Tapi soalan yang paling payah nak jawab kenapa, kenapa, kenapa. Puas hati dengan jawapan, logik dengan akal mereka, baru berhenti bertanya.

2. Tidak Serik. Tidak Mudah Putus Asa.

Walaupun sudah jatuh tangga tergolek-golek, sakit meraung, benjol sana sini. Mulut berdarah. Mereka masih tidak serik untuk memanjat tangga. Walaupun projek yang di buat tak cantik, tetap jua nak siapkan sampai habis. Tulis nama sendiri terabur, tetap jua menulis.

Mereka tidak mengenal putus asa. Tak serik. Terus juga buat sampai habis. Jadi tak jadi. Cantik tak cantik belakang kira.

3. Sentiasa Gembira.

Happy memanjang. Main, main, main. Lepas tue gelak. Kite yang tengok tak rasa nak ketawa pun akan ketawa juga. Mooddy tue adalah juga. Tapi cepat recover kalau kite pandai pujuk rayu. Pandai handle. Belanja ice cream.
Sikap diaorang nie, sepatutnya yang dewasa perlu lebih padu lagi. Memanglah Kadang-kadang akan tersasar juga. Tapi kenalah cepat bangkit. Barulah hidup tak stress. Kalau stress pun keep clam & diffuse Lavender EO.






Monday, 11 September 2017

CARA MEMBUANG KAHAK BAYI

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: RONELLA


Usia 0-2 tahun, senang demam senang selsema. Doktor biasa nya tak akan bagi ubat selsema atau batuk. Ubat demam sahaja yang doktor bagi.
Tiada ubat, namun Perlu di rawat. Kalau tak buat apa-apa boleh dapat penyakit bronchitis, pneumonia & athma.
Eh, eh tak perlu risau. Malam ni Saya nak share cara membuang kahak bayi tanpa ubat. Cara-caranya ada di bawah ni ye.

CARA MEMBUANG KAHAK BAYI
========================

1. MINYAK BAWANG PUTIH
- Bakar bawang putih dengan kulitnya sekali. 
- Tumbuk sedikit atau lenyek dan campurkan dengan olive oil atau minyak masak.
- Sapu di tapak kaki bayi dan dada.


2. GARLIC SOCK 
- Sapu minyak bawang putih di tapak kaki.
- Pakaikan stokin berlubang. 
- Kaedah ini sesuai di waktu malam.


3. SEDUT SENDIRI
- Guna penyedut khas untuk mengeluarkan kahak. 
- Kena sedut sekuat hati. Barulah kahak senang keluar.
- Boleh dapatkan di Farmasi atau kedai barangan bayi tau.


4. WAP AIR
- Pasang heater. Tutup pintu bilik air sekejap supaya wap panas berkumpul. 
- Kemudian mandi kan baby dalam wap panas tadi. Hingus pun perlahan-lahan keluar. Baby pun senang bernafas.


5. BABY BALM
- Sapu Breath Baby Balm di batang hidung, dada dan belakang badan baby.
- Sapu di tapak kaki dan pakai stokin. 
- Hingus cepat kering.

Nota Kasih sayang:

Jadikan rutin menyapu breath baby balm sebelum tidur untuk mengelakan Si comel mengalami batuk berkahak atau pun selsema. Menjegah lebih baik. Jika masih melarat, perlukan rawatan doktor pakar.

Baby Balm sesuai untuk ibu yang peduli kesihatan si comel. Kandungannya 100% semulajadi. Minyak Pati tumbuhan. Bebas bahan Kimia & alcohol. 

IBu peduli kesihatan si Comel? Klik Link ini


===============================================================================


Baby balm series.

Breath Baby Balm, melegakan pernafasan & melenakan tidur si Comel

Apa kata customer

Tuesday, 22 August 2017

CARA HILANGKAN RUAM LAMPIN BAYI

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi

Kulit bayi selepas lahir sememangnya lembut, mulus, gebu dan sensitif. Kulit bayi senang kering dan kemerahan. Sudah tentu bayi tidak selesa dan terganggu dengan keadaan sebegitu. Kebiasaaanya jika bayi di biarkan terlalu lama dengan lampin atau pampers yang basah akan menyebabkan Ruam Lampin.

Apa yang menyebabkan ruam lampin?

  • Lampin atau pampers yang dipakai terlalu lama. Air kencing bayi yang mengandungi ammonia akan mengganggu kulit bayi dan menyebabkan kemerahanan atau keradangan kulit.
  • Najis bayi, terutamanya yang sudah mula memakan solid food. Ataupun daripada ubat-ubatan tertentu.
  • Penggunaan bahan kimia yang terdapat serbuk pencuci atau pun sabun mandi bayi.

Cara-cara mengatasi ruam lampin.
  • Kerap menukar pampers supaya bayi sentiasa dalam keadaan kering dan bersih.
  • Dedahkan kawasan ruam lampin kepada udara dengan menanggalkan pampers sekerap yang mungkin.
  • Cuci dengan air bersih. Gunakan kapas size kecil dan basahkan dengan air bersih. Bersihkan kencing bayi dengan kapas basah. Atau gunakan spray air, kemudian bersihkan dan lap sehingga kering.
  • Elakkan daripada menggunakan sabun di kawasan yang terkena ruam lampin. Sabun mengandungi bahan kimia dan akan menyebabkan kulit bayi kepedihan.
  • Sapu krim yang disarankan oleh doktor atau gunakan Produk 100% natural seperti Rashes baby balm daripada Ronella yang mengandungi Minyak Pati tulen, bebas bahan kimia dan alcohol.
Semoga memberi manfaat.

Thursday, 3 August 2017

LANGKAH BERJAGA-JAGA KETIKA JEREBU

TEKS: Huzaimah Basar


Dah nak dekat musim jerebu ni. Terpaksalah perintah berkurung dikeluarkan. Mereputlah diaorang dalam rumah. Confirm huru hara jadinya dengan budak-budak ni. Korang bertabahlah ye.
.
Udara pun dah tak fresh. Tercemar dengan asap, debu. Selsema, demam, athma, eczema, sakit mata, batuk. Sakit favourite musim jerebu.
.
Masa jerebu nanti cubalah tips ni:
👉🏻 Minum air kosong banyak-banyak.
👉🏻 Pakai mask 😷
👉🏻 Tutup semua tingkap & pintu.
👉🏻 Pasang diffuser Lemon Essential Oil untuk udara yang segar.