JUNIOR AULAD

junioraulad-728x90

Monday, 22 May 2017

MARI BELAJAR MENULIS AYAT PENGAJARAN (IBRAH)

Teks: Huzaimah Basar


Pernah tak kita ketandusan idea ketika menulis?
Pernah tak rasa cerita kita ini seperti "mengajar-ngajar" orang lain?
Pernah tak kita risau anggapan orang lain terhadap kita ini "acah-acah bagus"?
Pernah tak risau, apa yang kita karang ini mengecilkan hati pembaca?
Pernah kah anda rasa cerita kita tidak memberi inspirasi kepada pembaca?
Pernah tak pecah kepala memikirkan cerita yang memberi kesan di hati pembaca?

Saranan saya, marilah kita belajar menulis cerita yang memberi inspirasi dan memberi kesan di hati pembaca. 

Join kelas Menulis : KELAS INSENTIF- IBRAH HUNTING oleh Irfan Jalani.

Siapakah Beliau? klik link di bawah ini. Pastinya Anda akan terinspirasi dengan gaya ceritanya yang padu dan penuh pengajaran.




Monday, 27 February 2017

BERMAIN PASIR

Nama: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi.


Deruan ombak masih mengganas. Menghempas pantai. 
.
Anak-anak gembira beraktiviti. Pasir bertaburan pun tiada masalah. Bebas berkarya. Terapi minda.

Anak-anak bebas explore. Berkaki ayam. Mengorek pasir. Bebas berlari. 
.
MasyaAllah. Indahnya ciptaanNya. Setiap ciptaannya ada keperluannya di situ.

Monday, 19 December 2016

KEBAIKAN MELUANGKAN MASA BERSAMA ANAK-ANAK

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi.

Luangkan masa berkualiti hanya berdua dengan anak-anak. Hanya berdua tau. Ibu dengan Kakak atau abang atau adik. Apabila keluar berdua barulah ikatan hubungan itu lebih akrab. Macam-macam kerenah anak-anak yang ibu ketahui. 

selain itu memberi ruang kepada mereka untuk meluahkan perasaannya.
.
Manfaatnya adalah:
.
  • Si manja meluahkan perasaan dengan sendirinya.
    • Apabila si manja meluahkan perasaan suka, duka kepada anda. Mereka sebenarnya percaya kepada anda. Kualiti sesuatu perhubungan adalah apabila si manja menyatakan perasaan hatinya. 
    • Si manja memerlukan keberanian untuk memberitahu sesuatu rahsia kepada seseorang terutamanya yang besifat memalukan, apa yang mereka suka dan tidak suka. 
    • Ibubapa haruslah berlapang dada dan menjadi pendengar yang baik.
    • Ibubapa perlu meraih kepercayaan si manja, agar mereka tidak mencari orang lain untuk meluahkan perasaanya ataupun memberitahu sesuatu rahsia.  
    • Kualiti Perhubungan antara ibubapa yang perlu disemai dalam hati si manja.
    • Manfaat si manja meluahkan perasaanya adalah ibubapa dapat memantau tingkah laku si manja, mengetahui sesuatu perkara yang elok atau tidak elok sedang berlaku. Maka sebagai ibubapa tindakan awal dapat di lakukan.
  • Anak-anak berkongsi cerita 
    • Si manja selesa bercerita dengan ibubapa. Konsep yang sama seperti point di atas.
    • Sebagai ibu bapa dapat menyelami hati si manja. 
  • Mengetahui minat anak-anak
    • Dapat Merancang kehidupan anak-anak melalui minat mereka.
    • Mungkin ibubapa boleh menghantar mereka ke kelas berdasarkan minat mereka.
    • Membantu mereka dalam perkara yang mereka tidak mahir.  
  • Menyerap sifat simpati di dalam diri anak-anak.
    • Apabila si manja keluar berdua bersama ibu atau ayah. Mereka mudah simpati terhadap anak beradik mereka yang lain.
    • Di sini kita akan dapat melihat hubungan adik beradik lebih akrab.
    • Mereka akan lebih melindungi antara satu sama lain.  
  • Mendidik diri ibubapa sifat sabar.
    • Ibu dan ayah juga akan terdidik dengan sifat sabar.
    • Dengan mengenali perangai si manja lebih mudah ibu dan ayah untuk bertindak. 




Monday, 12 December 2016

TIPS MENDIDIK ANAK PEREMPUAN

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi.


Kasih Sayang yang Melimpah Ruah daripada Seorang lelaki iaitu Ayah.

Ayah tolongggglah pastikan anak perempuan anda mendapat kasih sayang yang secukupnya daripada seorang lelaki iaitu AYAH. Jadi "sweet talker" pun tidak mengapa. Pujilah kecantikan si anak. Pakaian si anak. Supaya anak perempuan tidak menagih kasih sayang seorang lelaki lain sebelum tiba masanya. Sebab dia akan tahu ayah dia pun seorang yang lebih "ROMANTIK" daripada lelaki lain.

Anak perlu selalu di puji.

Puji juga kebaikkan si anak ye. Pujilah jika dia menyusun kasut ke. Tolong jagakan adik ketika Ibu dan ayah sedang solat. Apa sahaja kebaikkan yang dia lakukan.

Galakkan anak menolong Ibu melakukan Kerja Rumah.

Anak perempuan terutamanya perlu diajarkan untuk melakukan kerja rumah. Anak lelaki pun perlu juga supaya mereka sentias membantu antara satu sama lain. Umur 2 tahun lebih sudah boleh di ajarkan mereka kerja rumah yang mudah seperti meletakkan kain baju kotor di dalam bakul dobi.

Didik mereka tentang Solat.

Sudah tentu mereka tidak faham tentang solat. Namun, si manja selalunya akan suka mendengar azr. Bagitahu mereka itu adalah azan untuk solat zohor. Berkata benar walaupun tidak tepat. Solat bersama mereka. "offkoslah" mereka akan menggangu kita sedang solat. sekejap bergayut di kaki ayah, kejap- kejap panjat belakang ayah. Layankan lah kerenah mereka. Semakin mereka membesar kita selitka sedikit demi sedikit peraturan solat. Contohnya tidak boleh berbuat bising.  Tidak boleh lalu dihadapan orang yang tengah solat. Tak perlu memaksa mereka untuk solat. Lama kelamaan mereka akan faham. Amalkan membaca suruh pendek terutama 3 Qul bersama anak-anak secara santai. Lama kelamaan mereka akan serap perkara yang berlaku disekelilingnya. Tiba-tiba mereka boleh menghafal fatiha, 3 Qul. Sudah ada basic Solat di situ.


Jemput singgah kedai online kami.




Monday, 5 December 2016

AIS CREAM DAN ANAK-ANAK

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi


Seronoknya bila melihat anak-anak menikmati ice cream. Mimik muka comel-comel belaka apabila mereka bertindak balas dengan kesejukan ice cream. Riang gembira mereka menikmati ice cream.

Ice cream pun mula mencair. Mengotorkan tangan si anak. Di lap pula tangannya di baju. 
Rasa nak menangis bila melihat baju baru warna putih di kotori dengan ice cream. Mulut mak ayah tak terkawal lagi mulalah berdondang sayang dengan volume tinggi.

Proses ice cream yang berlaku itu sebenarkan telah merangsangkan minda anak-anak untuk berfikir.
Automatik minda anak akan menghantar signal memberitahu bahawa ice cream ini boleh cair. Rasanya sejuk. Baju ini boleh bertukar warna. Minda anak-anak sedang di proses melalui pengalaman mereka hanya dengan makan ice cream. Sebenarnya mereka sedang explore.

Kita inginkan anak yang cemerlang. Benarkan mereka explore sendiri daripada pengalaman mereka. Sebagai orang dewasa dan ibubapa kita membantu mereka dengan menasihati secara harmorni.



Mungkin anda sedang mencari peralatan bantu mengajar anak-anak, boleh singgah di kedai online kami



Monday, 28 November 2016

BONDING TIME DENGAN ANAK-ANAK

Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Koleksi Peribadi.


Sebagai ibubapa mithali kadang kala tidak perlu serius sangat dengan perangai anak. Walaupun dia tumpahkan teh tarik di tudung kita. Untuk mengawal kemarahan, tukar position ketika itu. Jika duduk, bangun dan berjalan ke tempat lain bersihkan tumpahan air di tudung. Jika berdiri, cari tempat untuk duduk atau cari berjalan bersihkan tudung. 

Dengan menukar kedudukan ketika itu, secara perlahan emosi juga akan berubah. Perasaan marah juga beransur-ansur reda.

Ya, hati perlu kental. Anak tantrum, ibu ayah jangan tantrum sama. Ibu dan ayah perlu bertenang, walaupun hati macam gunung berapi hendak meletup.

Yang penting perlu ada bonding time dengan anak-anak. Tidak kisahlah bawa berjalan ke Mall, Taman Permainan mahupun ke rumah nenek dan atok mereka. Bermain di rumah juga aktiviti yang menyeronokkan.



Mungkin anda sedang mencari peralatan bantu mengajar anak-anak, boleh singgah di kedai online kami






Monday, 21 November 2016

BERKATA YANG BAIK-BAIK SAHAJA SEBELUM ANAK TIDUR

Teks: Huzaimah Basar
Gambar:


Sebelum tidur lakukanlah perkara yang baik-baik sahaja:

Umi doakan Kakak' menjadi kakak yang baik.
Umi bangga Kakak' dah pandai membaca Surah An-Nas
kakak yang hebat sebab pandai menjaga adik.
Umi suka Kakak cakap lembut-lembut.
Umi sayang kakak.