Teks: Huzaimah Basar
Gambar: Sumber QL Resepi
![]() |
Sumber QL Resepi |
Hari ini saya kongsikan resepi Muffin Pisang Walnut Kismis daripada QL Resepi.
Berpandukan daripada bahan-bahan yang digunakan ianya mudah diperolehi dan mempunyai khasiat yang diperlukan oleh kanak-kanak. Muffin ini mempunyai pottasium, Vitamin C, B6 serta antioksidan. Selain itu kehadiran kismis mampu membantu mengurangkan tanggapan insulin untuk mereka yang menghidapi kencing manis.
Penyediaanya juga agak mudah. Selamat mencuba.
******************************************************************************************************************
![]() |
Dapatkan Pakej breastpump Autumz untuk bulan januari 2015 dengan harga RM419.
|
******************************************************************************************************************
Bahan-bahan
- 300 g pisang yang masak, sebaik-baiknya pisang emas
- 100 g mentega, dicairkan dan dibiar sejuk
- 150 g gula kastor
- 2 biji telur QL Omega, dipukul
- 230 g tepung biasa
- 100 g kacang walnut, dipotong kasar
- 50 g kismis
- 1 sudu teh serbuk penaik
- ½ sudu teh baking soda
- ¼ sudu teh garam
- ½ sudu teh serbuk kayu manis
- 1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
- Panaskan ketuhar kepada 180 C. Alaskan tin muffin dengan cawan muffin kertas atau susunkan cawan muffin kertas atas tin pembakar.
- Kupaskan kulit pisang dan lecekkan serata dengan menggunakan potato masher.
- Ayakkan tepung dengan serbuk penaik, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
- Gabungkan campuran tepung tersebut dengan kacang dan gaul serata di dalam mangkuk yang besar.
- Dalam mangkuk yang lain, campurkan pisang yang telah dilecek, telur, mentega cair dan esen vanilla. Pukul dengan pemukul dawai atau sudu kayu hingga sebati.
- Hasilkan lengkukan di tengah campuran tepung dan tuangkan campuran pisang.
- Lipatkan
masuk dan gaulkan campuran dengan sudu kayu. Taburkan kismis dan gaul
seketika hingga sebati. Elakkan dari menggaul campuran tersebut
berlebihan untuk mengelakkan muffin menjadi terlalu kenyal.
- Sudukan canpuran ke dalam cawan muffin hingga ⅔ penuh.
- Bakar selama 25 – 30 minit atau sehingga masak di mana licin bersih bila dicucuk dengan lidi.
- Keluarkan muffin dari ketuhar dan biarkan sejuk atas rak dawai.
Petua QL Kitchen
- Untuk aroma dan kerangupan tambahan, anda boleh memanggang kacang walnut di dalam ketuhar selama 8 – 10 minit (180 C) kemudian biarka sejuk sebelum dipotong.
- Gula perang boleh digunakan untuk menggantikan gula kastor.
- Kacang mungkin berbahaya bila dimakan oleh kanak-kanak yang masih kecil, jadi anda boleh mengecualikannya dari resepi jika suka.
- Muffin ini boleh disimpan di dalam bekas kedap udara selama 3 hari.
******************************************************************************************************************
Kami menyediakan kelengkapan awal bayi Tilam Kekabu Bayi, bantal newborn keluaran Little DJE
Dapatkannya di FB Barangan Bayi Dan Kanak-kanak
******************************************************************************************************************
1 comment:
Kurta and Sampin – A Blend of Tradition and Modernity
The combination of a minimalist kurta and a traditional sampin creates a unique and elegant style. Perfect for formal events, celebrations, or casual occasions, this pairing adds a modern touch to traditional attire.
Made from high-quality fabric, the kurta offers all-day comfort, while the sampin adds a captivating element of cultural heritage. This choice is ideal for men who want to showcase sophistication while appreciating tradition.
Post a Comment