Adaptasi daripada buku Nutritionists' Choice Cookbook. Berkobar-kobar untuk try homemade chicken stock dengan ikan bilis.
Kebiasaanya pagi ahad ke pasar tani Shah Alam seksyen 13. Strugle membeli belah makan Shaima'. Sweet patato, brocoli, carrot, labu, kentang, ikan bilis serta ayam. Cadangnya hari ini nak buat chicken stock untuk Shaima'.
- Bersihkan tulang ayam, buangkan lemak, kulit dan darah beku.
- Buangkan kepala dan isi perut ikan bilis.
- Didihkan air dan masukkan tulang ayam serta ikan bilis. Sebaik sahaja mendidih, reneh sehingga 45 minit atau pati tinggal separuh.
- Tapis dan dibiarkan sejuk. Kemudian sejukan di dalam peti ais semalaman. Setelah disejukan buang lapisan lemak dibahagian atas.
- Stok boleh disimpan didalam peti sejuk selama seminggu atau disejuk bekukan sehingga sebulan.
huzaimahbasar@gmail.com
3 comments:
brp harga buku ni dear?
Fizah, buku ni harganya RM20, postage RM7.. seronok juga melayan resepi dalam buku ini.cume x sempat nak share
Harga Murah di Carlanisa!
Nikmati tawaran harga murah untuk koleksi eksklusif Carlanisa, termasuk Baju Kurung, Hijab, dan pakaian Muslimah moden. Kombinasi sempurna antara gaya, kualiti, dan keselesaan kini tersedia dengan harga yang sangat berpatutan.
Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan pakaian berkualiti tinggi yang sesuai untuk acara formal, kasual, atau harian. Belanja sekarang di Carlanisa dan rasai perbezaan dengan koleksi yang memikat!
Post a Comment